Image on a mirror
Image default
Dienstverlening

Isolatiemethodes voor een plat dak: koud, warm en omgekeerd

Een plat dak isoleren kan op verschillende manieren worden gedaan, afhankelijk van de gekozen isolatiemethode. In dit artikel worden de drie veelgebruikte isolatiemethodes besproken: koud plat dak, warm plat dak en omgekeerd plat dak. We kijken naar de voor- en nadelen van elke methode en geven advies over welke isolatiemethode het beste is voor uw platte dak. Daarnaast bespreken we ook de oorzaken van lekkages in een plat dak en hoe deze lekkages kunnen worden voorkomen. Bent u op zoek naar professioneel advies over isolatie en lekkagepreventie voor uw platte dak? Neem dan contact op met dakdekkersbedrijf Kewodak. Onze ervaren dakdekkers staan klaar om u te helpen.

Verschillende isolatiemethodes

Een isolatie plat dak kan op verschillende manieren worden gerealiseerd, afhankelijk van de isolatiemethode die wordt toegepast. 

Bij de koud plat dak methode wordt het dak aan de binnenkant geïsoleerd. Dit heeft als nadeel dat het dakvlak meer onderhevig is aan temperatuurschommelingen, waardoor de kans op scheurtjes in de dakafwerking groter is. Ook kan het vocht in de ruimte worden opgenomen door de isolatie, wat de isolatiewaarde negatief beïnvloedt en de dakconstructie kan aantasten. Deze methode wordt voornamelijk toegepast bij bestaande platte daken.

Bij de warm plat dak methode wordt de dakisolatie aan de buitenkant aangebracht, waardoor de dakconstructie juist wel geïsoleerd wordt. Dit zorgt ervoor dat de dakconstructie minder uitzet en krimpt en fungeert als warmtebuffer. Deze methode wordt het meest gebruikt voor platte daken.

Bij de omgekeerd plat dak methode zit de dakisolatie volledig aan de buitenkant, inclusief de dakconstructie en dakbedekking. Deze methode is zeer geschikt voor dakterrassen, balkons en platte daken waar veel op gelopen wordt. De isolatiematerialen die hiervoor gebruikt worden, zijn drukvast en weerbestendig. Als de bestaande dakbedekking nog in goede staat is, hoeft deze niet vervangen te worden.

Welke isolatiemethode het beste is voor uw platte dak hangt af van verschillende factoren, zoals de dakconstructie, de vrije ruimte en de woonruimte onder het dak. Het is belangrijk om rekening te houden met zaken zoals ventilatie, duurzaamheid en extra belasting van de dakconstructie. Dakdekkersbedrijf Kewodak kan u hierin adviseren en de beste oplossing voor uw dak bieden. Neem gerust contact met ons op voor een vrijblijvende afspraak.

Wat zijn de oorzaken van lekkages in een plat dak? 

Lekkages in een plat dak kunnen verschillende oorzaken hebben. Een veelvoorkomende oorzaak is de ophoping van vuil, zoals bladeren en takken, op het dak. Dit vuil kan zich opstapelen en de waterafvoer blokkeren, waardoor het water niet goed kan weglopen en lekkages kunnen ontstaan. Daarnaast kan ook beschadigde dakbedekking een oorzaak zijn van lekkages. Als de deklaag van het dak beschadigd is, kan er water doorheen sijpelen en lekkages veroorzaken.

Om lekkages dak te voorkomen, is regelmatig onderhoud essentieel. Het is belangrijk om het dak schoon te houden en regelmatig te inspecteren op beschadigingen. Daarnaast kan het plaatsen van een goede waterafvoer, zoals dakgoten en regenpijpen, helpen om water snel en efficiënt van het dak af te voeren. Ook het laten vervangen van de dakbedekking op tijd kan lekkages voorkomen.

Dakdekkersbedrijf Kewodak biedt dakgarantie en kan helpen bij het voorkomen en verhelpen van lekkages in platte daken. Ze hebben ervaren dakdekkers en bieden verschillende dakdiensten, waaronder inspecties, onderhoud en reparaties. Neem contact op met Kewodak voor meer informatie en advies over het voorkomen van lekkages in platte daken.

https://www.kewodak.nl/