Image on a mirror
Image default
Society / Relationships

Verschillende soorten littekenoperaties

We kennen het allemaal wel van vroeger; een litteken. Of je nou gevallen bent als peuter, of per ongeluk jezelf hebt gesneden met een groente en fruit mes, littekens ontstaan makkelijk genoeg en meestal is het ook geen mooie uitkomst. Littekens op de rug of de benen vinden de meeste mensen niet erg omdat die niet heel erg zichtbaar zijn, maar soms heb je een ongelukje gekregen waardoor je een litteken op je gezicht hebt. Dit valt bij de meeste mensen best snel op, vooral als het litteken dicht bij de ogen zit. Gelukkig kan je makkelijk littekens verminderen met speciale behandelingen. Hieronder vind je voorbeelden van behandeling die het vaakst voorkomen.

Siliconen litteken. Deze littekenbehandeling komt vaak voor, omdat er geen schade aan de huid is en de methode eigenlijk compleet veilig is. Bij deze behandeling wordt er een siliconenplaat over je litteken geplakt. Dit voorkomt vochtverlies en andere beschadingen aan het weefsel, waardoor het litteken best wel snel vermindert.

Littekenoperatie. Het is ook mogelijk om een stukje huid met een vervelende litteken weg te snijden. Dit is een littekenoperatie. Het stukje huid wordt verplaatst naar een lichaamsdeel die minder zichtbaar is. Dit betekent dus niet dat de litteken weggaat.

Cryptotherapie. Deze methode wordt gebruikt voor keloide littekens. Dit zijn verdikte littekens waar er sprake is van abnormale groei van het littekenweefsel. Bij cryotherapie wordt er met een naald een hele koude vloeistof in het litteken gespoten, waardoor deze minder rood is en minder gaat jeuken. Lasertherapie. De naam zegt het al. Met deze behandeling haal je met een laser het litteken weg. Dit kan in enkele gevallen mis gaan, omdat het brandwonden kan opleveren die het litteken erger maken. Tegenwoordig is de technologie echter zo goed, dat dit echt een op een miljoen keer voorkomt, niks om je zorgen over te maken dus.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

https://medimast.nl