Image on a mirror
Image default
Dienstverlening

Wat is de oorzaak van een riool verstopping?

Een verstopt riool is een veelvoorkomend probleem in huizen en appartementen. Het kan het dagelijks leven verstoren en ongewenste geuren en afvalstoffen veroorzaken. Er zijn verschillende oorzaken voor een verstopt riool en in dit artikel zullen we enkele veelvoorkomende oorzaken bespreken en mogelijke oplossingen aanbieden.

1. Vetafzettingen
Vetafzettingen komen vaak voor in keukens. Wanneer vet en olie door de afvoer worden gespoeld, kunnen ze achterblijven en in de loop van de tijd ophopen. Dit kan leiden tot een verstopping die kan worden veroorzaakt door een ophoping van een etensrest of vuilniszak die niet bedoeld was voor de riolering. Het is belangrijk om een vuilnisbak in de keuken te plaatsen en vet te plaatsen in gesloten containers om te voorkomen dat het afvoerstelsel verstopt raakt.

2. Haar
Haar is een van de meest voorkomende oorzaken van een verstopt bad of doucheafvoer. Wanneer mensen hun haar wassen, kan het haar in de afvoer terechtkomen en vast komen te zitten. Dit kan leiden tot ophopingen van haar en op de lange termijn tot afvoerproblemen. Het is essentieel om uw haar te kammen of te borstelen voordat u uw haar wast en regelmatig de afvoer schoon te maken om haarmassa’s te voorkomen.

3. Toiletpapier
Toiletpapier is ontworpen om op te lossen in het water van de afvoer, maar sommige soorten toiletpapier zijn te dik of te stijf om gemakkelijk te kunnen oplossen. Dit kan leiden tot opstopping in de leidingen en het rioolsysteem, vooral als er te veel toiletpapier tegelijk wordt doorgespoeld. Om dit probleem te voorkomen, kunt u minder toiletpapier gebruiken en ervoor zorgen dat u niet te veel tegelijk doorspoelt.

4. Wortelgroei
Wanneer bomen en struiken groeien, kunnen hun wortels het riool doorboren en de leidingen binnendringen. Dit kan leiden tot ernstige blokkades, zoals scheuren en breuken in de afvoerbuizen en het rioolsysteem. Het is belangrijk om de bomen en struiken rond de buitengevel van uw huis te snoeien en te controleren of er al wortelgroei heeft plaatsgevonden.

5. Verouderde afvoersystemen
Verouderde afvoersystemen zijn gevoeliger voor verstoppingen omdat de leidingen na verloop van tijd vervormd of beschadigd kunnen raken. De leidingen kunnen door vervorming breder of smaller worden en dit kan tot verstoppingen leiden. Daarnaast kunnen verouderde systemen ook roesten of corroderen. Het is essentieel om oudere systemen regelmatig te inspecteren en te upgraden wanneer dit nodig is.

Een verstopt riool Rotterdam kan een onaangenaam probleem zijn dat ieder huishouden wil voorkomen. Er zijn een aantal oorzaken, waaronder vetafzettingen, haar, toiletpapier, wortelgroei en verouderde afvoersystemen. Gelukkig zijn er ook een aantal oplossingen voor het voorkomen van verstoppingen, zoals het plaatsen van een vuilnisbak, het regelmatig kammen of borstelen van uw haar voor het wassen, het verminderen van het aantal toiletpapier dat wordt gebruikt, het snoeien van bomen en struiken, en het regelmatig inspecteren en upgraden van uw afvoersystemen. Door deze tips in gedachten te houden, kunt u proactief zijn in het onderhouden van uw rioolsysteem en voorkomen dat het verstopt raakt.

https://regioriool.nl/riooldiensten/riool-ontstoppen/riool-ontstoppen-rotterdam/