Image on a mirror
Image default
Beauty en verzorging

Wat moet je weten over algehele anesthesie

Algehele anesthesie, ook wel bekend als narcose, is een veelvoorkomende medische procedure die wordt toegepast om patiënten in een diepe slaap te brengen tijdens chirurgische ingrepen. In dit artikel bespreken we de belangrijkste aspecten van algehele anesthesie, van voorbereiding tot mogelijke bijwerkingen en complicaties.

Voorbereiding op algehele anesthesie

Voordat een operatie onder algehele anesthesie plaatsvindt, zijn er enkele belangrijke voorbereidingen die zowel de patiënt als het medische team moeten treffen. De patiënt moet bijvoorbeeld ‘nuchter’ zijn voor de operatie. Dit betekent dat de patiënt gedurende een bepaalde periode voor de operatie niet mag eten of drinken. Dit is essentieel om te voorkomen dat maagzuur in de longen terechtkomt, wat ernstige complicaties kan veroorzaken. Bij het gebruik van medicijnen moet de patiënt overleggen met de anesthesioloog of deze medicijnen al dan niet ingenomen moeten worden voor de operatie. In sommige gevallen, vooral bij het gebruik van bloedverdunners, kan het nodig zijn om enkele dagen voor de operatie te stoppen. Hiermee minimaliseer je het risico op bloedingen tijdens de operatie.

Het verloop van de operatie

Het proces van algehele anesthesie begint ongeveer een uur voor de operatie. De patiënt krijgt pijnstillers toegediend om comfort te garanderen. Vervolgens wordt de patiënt naar de voorbereidingsruimte van de operatieafdeling gebracht, waar verschillende bewakingsapparaten worden aangesloten om de vitale functies van het lichaam te controleren. Een infuus wordt in de arm geplaatst om vocht en medicijnen toe te dienen. Wanneer al deze voorbereidingen zijn voltooid, wordt de narcose toegediend op de operatietafel.

Tijdens de operatie

Tijdens de operatie bevindt de patiënt zich in een toestand van narcose, waarbij het hele lichaam verdoofd is. Dit zorgt ervoor dat de patiënt buiten bewustzijn is en niets voelt van de operatie. Na de operatie zal de patiënt zich niets herinneren van wat er tijdens de narcose is gebeurd. Het medische team bewaakt continu de ademhaling, hartslag en bloedsomloop van de patiënt om ervoor te zorgen dat alles stabiel blijft.

Na de operatie

Na de operatie wordt de patiënt meestal naar de uitslaapkamer gebracht. In sommige gevallen kan het nodig zijn om op een speciale bewakingsafdeling, zoals de Intensive Care, te verblijven als intensieve zorg vereist is. Pijnbestrijding is een belangrijk aspect na de operatie, en er zijn verschillende vormen van pijnbestrijding beschikbaar, zoals medicijnen, PCA-pompen (Patient Controlled Analgesia) en epidurale pijnbestrijding.