Image on a mirror
Image default
Particuliere dienstverlening

Wat u moet weten over batterijen

Elektriciteit op aanvraag is een van de meest voorkomende redenen die huiseigenaren noemen wanneer hen wordt gevraagd waarom ze overwegen over te gaan op zonne-energie. Dit zal waarschijnlijk een nog algemenere reden worden omdat mensen reageren op zorgen over de stabiliteit van ons huidige elektriciteitsnet te midden van de tekortkomingen van de infrastructuur die zich in februari 2021 hebben voorgedaan. Als u op zoek bent naar oplossingen voor zonnebatterijen als een manier om uzelf met een gerust hart kunt voelen, zijn hier enkele dingen waar u op moet letten.

Netgekoppeld of netvrij

Het energieverbruik en de zonneproductie van uw huis kunnen in de loop van de dag sterk variëren. Vaak zijn uw laagste verbruiksperioden tijdens uw piekproductieperiodes. Als je een netgekoppeld systeem hebt, met netmeting als optie, kun je dat overtollige vermogen terugleveren aan het net terwijl je krediet verdient van je lokale elektriciteitsbedrijf. Omgekeerd, wanneer uw productie laag is en de vraag hoog, kunt u met een netgekoppeld systeem overtollige energie van uw lokale elektriciteitsnet halen. Helaas heeft u bij dit type opstelling wanneer het net uitvalt, geen toegang tot elektriciteit, ongeacht of uw systeem op dat moment stroom kan produceren of niet. Daarentegen gebruiken netvrije systemen batterijen om uw energiebehoeften op te slaan en te leveren. Met een netvrij systeem wordt uw energiebehoefte beperkt door de energieproductie van uw systeem en uw batterijopslagcapaciteit.

Een derde optie

Sommige eigenaren van fotovoltaïsche zonne-energiesystemen kiezen ervoor om het gemak van een netgekoppeld systeem te combineren met de extra veiligheid van een back-upbatterij. Met een back-up batterij kunt u een deel van de door uw zonnestelsel geproduceerde elektriciteit opslaan, zodat u deze op andere momenten kunt gebruiken. De batterijback-up biedt de systeemeigenaar extra flexibiliteit, zodat u uw opgeslagen zonne-energie kunt gebruiken tijdens perioden waarin uw systeem stroom kan produceren vanwege een gebrek aan zonneschijn of zelfs tijdens een stroomstoring of storing in de zonnepanelen. Hier zijn een paar dingen waarmee u rekening moet houden bij het kiezen van de juiste batterij voor uw systeem.

Batterijtype: er zijn twee primaire typen batterijen, lithium-ion en loodzuur. Onder lithium-ionbatterijen is er ook lithium-ijzerfosfaat (LFP) versus nikkel-mangaan-kobalt (NMC). Elk heeft verschillende functies en voordelen.

Stroombehoeften: wanneer u een back-upbatterij kiest, moet u rekening houden met uw gebruik. Bent u op zoek naar iets om de kosten van piekprijzen te compenseren, een hulpmiddel om een paar kritieke apparaten van stroom te voorzien tijdens een stroomstoring, of om aan de eisen van uw hele huis te voldoen? Het beantwoorden van deze vragen heeft invloed op de grootte en het aantal batterijopslagsystemen dat u nodig heeft. Tijdens een inspectie van de zonnepanelen kunnen deze problemen worden gevonden om schade te voorkomen.

Systeemondersteuning: traditionele back-ups van batterijen brengen enige kostenbesparingen met zich mee, maar vereisen een behoorlijke hoeveelheid beheer en onderhoud van de kant van de systeemeigenaar om volledig te kunnen profiteren van de kostenbesparende voordelen die een back-up van een batterij biedt. Daarentegen handelen ‘slimme batterijsystemen’ zoals de Enphase Encharge® of Tesla Powerwall® veel van de onderhouds- en beheersvereisten zelf af door de energie te gebruiken die is opgeslagen in uw batterijback-up wanneer de gebruikstarieven hoog zijn, of door over te schakelen naar de batterijback-up bij stroomuitval.

https://www.zonnepanelenservicepunt.nl/