Image on a mirror
Image default
Society / Relationships

Wat zijn cyberaanvallen?

Een wereld zonder technologie kan bijna niemand meer voorstellen. Alles kan je online doen, een puzzel, iemand snel een mail sturen in plaats van een postduif of een broodje betalen met je mobiele pinpas. Gegevens voor je corona vaccinatie of theorie-examen aanvraag bij het CBR kan je allemaal inzien door in te loggen met je DigiD, een soort van online identiteitsbewijs. Daarnaast gebruiken bedrijven online marketing, bewaren zij gegevens online en sturen zij e-mails naar klanten. Voor al deze dingen heb je beveiligingssystemen nodig. Een systeem dat ervoor zorgt dat hackers en andere onbevoegden niet zomaar bij de gegevens kunnen. 

Digitale veiligheid is daarom 1 van de belangrijkste dingen in onze wereld. 

 

Cyberaanvallen

Het komt vaak voor dat criminelen overheidsinstanties of bedrijven aanvallen door binnen te dringen in hun online omgeving. Zo’n aanval kan actief of passief zijn en er zijn vele soorten. 

 

Een phishing aanval berust op het idee dat mensen verleidt kunnen worden tot het downloaden van malware of het achterlaten van gegevens. Dit kan bijvoorbeeld door het klikken op een link in een e-mail, sms, zoekmachines of voicemail. 

Ook wordt er gebruik gemaakt van angst, tijdsdruk en geloofwaardigheid. 

 

Ransomware is malware die gebruikers de toegang tot hun software blokkeert en losgeld eist. Het verspreidt zich meestal via spam of social engineering. Veel mensen die losgeld betaalden hebben nooit meer toegang tot al hun bestanden gekregen.

 

DDoS-aanvallen trden op wanneer een aanvaller een grote hoeveelheid verkeer naar een systeem of server leidt, hierdoor wordt het gedwongen om activiteiten te stoppen of uit te stellen. Dit kan bedrijven miljoenen kosten, omdat IT-downtime tussen de 300.000 en 1 miljoen dollar per uur kan kosten. 

 

Midden-aanvallen treden op wanneer een aanvaller elektronische communicatie onderschept en wijzigt. Bijvoorbeeld door een nep-wifi-hotspot en zo uw informatie kan inzien. Het is voor bedrijven hierdoor erg belangrijk om end-to-end encryptie te gebruiken voor berichten en videoconferenties. 


Cybersecurity is belangrijk om u en uw bedrijf te beschermen tegen hackers!

http://rootsec.nl