Image on a mirror
Image default
Aanbiedingen

Een opwaardeerlening of een gelijktijdige lening – welke optie is het beste?

Zelfs de beste financiële planners kunnen niet altijd levensgebeurtenissen voorspellen die van invloed zijn op hun financiën. Als je al een persoonlijke lening hebt en in een situatie komt waarin je over wat extra geld moet beschikken, zijn er twee veelvoorkomende opties om te overwegen: een aanvullende lening afsluiten bij je huidige leningverstrekker of een andere persoonlijke lening gelijktijdig terugbetaald.

Opwaardeerlening

Een opwaardeerlening is een vorm van lenen bij een kredietverstrekker waar u al een lening bij heeft. Een opwaardeerlening gebruikt een deel van het geld om de bestaande schuld bij uw geldverstrekker af te lossen; de rest wordt u als contant geld gegeven. Zo heeft u altijd maar één actieve overeenkomst en één maandelijkse aflossing. Het maakt het beheer van de financiën een beetje makkelijker.

Als uw huidige lening bijvoorbeeld € 2.000 is en u nog eens € 1.000 wilt lenen, houdt een aanvullende lening in dat u een nieuwe lening opent voor € 3.000. € 2.000 zal worden gebruikt om uw eerste lening af te betalen, zodat u het resterende bedrag overhoudt. De aanvullende lening verlengt de totale looptijd van uw lening en uw maandelijkse aflossingen.

Omdat de kredietverstrekker u al kent, is het aanvraagproces over het algemeen sneller dan het afsluiten van een lening bij een nieuwe kredietverstrekker. Een ander voordeel van een opwaardeerlening is dat u, omdat u uw kredietscore hebt verbeterd door uw huidige lening tijdig af te betalen, mogelijk profiteert van een lagere rente bij het afsluiten van een opwaardering. Bij Bamboo zorgen we er zelfs voor dat klanten nooit een hogere rente hoeven te betalen dan ze al betalen voor hun huidige lening.

Hoewel het misschien lijkt alsof je een aanvullende lening aangaat met een kredietverstrekker die je al kent als een snellere, handigere optie, vindt u elders misschien meer geschikte opties. Neem voordat u een overeenkomst ondertekent altijd de tijd om naar alternatieven te zoeken.

Gelijktijdige lening

Hoewel u misschien meer bekend bent met aanvullende leningen, zijn er omstandigheden waarin een gelijktijdige lening zinvoller kan zijn.

Een gelijktijdige lening houdt in dat u naast uw huidige lening een tweede persoonlijke lening aangaat. Dit betekent dat u elke maand twee afzonderlijke terugbetalingen heeft. Moet je bijvoorbeeld 200 euro lenen binnen 24 uur, dan kan dit type lening een oplossing bieden.

Met de nieuwe aanvraag kunt u’ U doorloopt de gebruikelijke kredietcontroles van de kredietverstrekker en de rentevoet waarvoor u in aanmerking komt, hangt af van uw kredietprofiel en van een reeks andere factoren. Het is altijd goed om een paar vergelijkingswebsites uit te proberen om te zien welke opties voor u beschikbaar zijn. U komt mogelijk in aanmerking voor een lagere rente dan u momenteel betaalt, of deze kan mogelijk hoger worden.

Het is interessant op te merken dat als deze hetzelfde blijft, de kosten van het aangaan van een tweede lening zelfs uiteindelijk een goedkopere optie zijn.

Voorbeeld

Zoals u hier in het bovenstaande voorbeeld kunt zien, betekent het afsluiten van een aanvullende lening dat u uw maandelijkse aflossingen verhoogt van € 124 per maand naar € 160 per maand, terwijl u ook verlengt uw leentermijn met nog eens 6 maanden verlengen. Als we dit gaan vergelijken met BKR kredieten dit jaar, dan kom je op het volgende voorbeeld:

Vergeleken met een gelijktijdige lening zou u gedurende 12 maanden twee maandelijkse aflossingen hebben. Zodra uw eerste lening is afbetaald, blijft er één maandelijkse aflossing van € 62 over voor de laatste 6 maanden.

In totaal zou het totaal dat u zou hebben terugbetaald voor een aanvullende lening zijn € 3.624 vergeleken met € 3.335 als u een gelijktijdige (tweede) lening zou afsluiten.

Het is belangrijk op te merken dat het bovenstaande voorbeeld een scenario vergelijkt waarin het u lukt om een gelijktijdige lening te krijgen tegen dezelfde rentevoet als uw huidige lening. In werkelijkheid kan het hoger of lager zijn dan wat u momenteel betaalt.

Nadelen van extra lenen

Het risico dat u in een schuldencyclus terechtkomt, is iets waar u extra voorzichtig mee moet zijn, ongeacht of u nu op zoek bent naar een opwaardering, een gelijktijdige lening of een andere vorm van lenen (bijvoorbeeld een creditcard). Als u merkt dat u vaak aanvullende financiering nodig heeft, is het misschien tijd om uw financiën onder de loep te nemen en een aantal fundamentele veranderingen te beslissen om uw financiële situatie te helpen verbeteren.

Houd er ook rekening mee dat uw kredietprofiel zal veranderen. laten zien dat u extra geld hebt geleend, en dit kan signalen oproepen dat uw financiën niet in orde zijn. Vooral als je van plan bent krediet aan te vragen voor een grote aankoop van een groot ticket – je huis bijvoorbeeld, zal je helpen om gemakkelijker een hypotheek te krijgen als je laat zien dat je gedisciplineerd bent met geld.

 

https://www.leningenhypotheek.com/persoonlijke-lening/