Image on a mirror
Image default
Woningen

Je meterkast, wat zit er eigenlijk allemaal in?

Standaard heb je er een in je huis, maar waarschijnlijk loop je er het liefst zo voorbij. De meterkast. Een ruimte waar je hopelijk niet teveel in te vinden bent. Zeker niet wanneer je er geen verstand van hebt. Maar toch is het goed om te weten wat zich allemaal in de meterkast bevindt. 

De inhoud van de meterkast

Waar je de meterkast waarschijnlijk voornamelijk van kent is je wifi punt. Maar er is veel meer te vinden in het kleinste kamertje van je huis. Een meterkast bestaat uit verschillende groepenkasten, meters en schakelaars. 

Er zijn twee soorten groepenkasten. De moderne groepenkast en de traditionele groepenkast. De moderne groepenkast is standaard voorzien van installatie automaten en de aardlekschakelaar. De verschillende groepen zijn in- en uit te schakelen middels de knoppen. Bij een kortsluiting slaat de stroom er vanzelf uit. 

De traditionele groepenkast is voorzien van stoppen en een aardlekschakelaar. Middels de knoppen zijn de zekeringen, oftewel de stoppen, afzonderlijk in- en uit te schakelen. Bij storing, overbelasting of kortsluiting treed de aardlek in werking. Wanneer een stop doorslaat, moet deze vervangen worden. Dit kun je zien door het metalen ‘veertje’ wat uit de stop is gesprongen. 

De aardlekschakelaar

Een heel belangrijk onderdeel van je meterkast is de aardlekschakelaar. De aardlekschakelaar is een meetinstrument die meet of de in- en uitgaande stroom gelijk is aan elkaar. Wanneer dit niet het geval is, betekent dit dat er iets in de installatie onjuist is en stopt de schakelaar de stroomtoevoer. De aardlekschakelaar is een extra beveiliging op alle meterkast installaties bij woningen vanaf 1975. 

Bij blikseminslag is het mogelijk dat de aardlek uitschakelt. In dat geval kun je hem vaak gewoon weer inschakelen en is er ook niets aan de hand met de stroomvoorziening. De aardpen die zich vaak onder je meterkast bevindt heeft hier ook invloed op. De aardpen is bij nieuwe woningen een verplicht onderdeel van de meterkast. De aardpen zorgt ervoor dat wanneer bliksem (in)direct inslaat, de stroom die hierbij vrijkomt afgeleid wordt naar de grond. Het is daarom verstandig om na te gaan of je huis over een aardpen beschikt en om anders te kijken naar de mogelijkheden van een aardpen slaan

Tip voor jouw meterkast

Iets wat vaak vergeten wordt, maar wat wel heel verstandig is om in je meterkast te hebben, is een zaklamp. Wanneer de stroom uitvalt is de meterkast uiteindelijk toch de plek waar je moet zijn om de stroom terug te krijgen en aangezien het een donkere ruimte is, is een zaklamp op dat moment geen overbodige luxe.

 

https://www.aardnet.nl/aardpen_slaan