Image on a mirror
Image default
Society / Relationships

Groene energie

Nederland moet van grijze energie af en overschakelijken naar groene duurzame energie. Een overstap naar duurzame energie is goed voor een betere wereld. Groene energie is niet eens duurder maar toch hebben de meeste mensen een energiecontract waarbij er grijze energie geleverd wordt. Groene energie wordt opgewekt door elektriciteit maar op een milieuvriendelijke manier zoals bijvoorbeeld polykristallijne zonnepanelen. Grijze energie daartegen, wordt opgewekt door aardolie, aardgas en steenkool te verbranden. Tijd om over te schakelijken naar groene energie.

Duurzaam energie kan opgewekt worden door tientallen energiebronnen zoals: biomassa, waterkracht en warmtepompen. De meest bekende energie vormen zijn windenergie en zonne-energie. Door zonnepanelen kopen kan je zelf groene stroom op wekken en draag je bij aan een betere wereld.

Grijze energie is alles  behalve duurzaam en milieuvriendelijk. In Nederland is wordt nog  85% van alle energiebronnen opgewekt uit grijze energie. Nederland heeft dus nog lange weg te gaan. Gelukkig worden duurzame energiebronnen steeds populairder is het doel om in 2023 minimaal 16% van alle gebruikte energie in Nederland duurzaam is. In 2050 moet de volledige energieopwekking duurzaam zijn.

Een reden waarom veel mensen nog niet zijn overgestapt op groene energie is door de fabel dat groene energie duurder is dan grijze energie. Dit is niet zo omdat de overheid groene energie ondersteunt door het uitkeren van verschillende subsidies. De prijs van groene stroom  is vaak altijd gelijk aan de prijs van grijze stroom. De bedrijven die groene stroom leveren moeten wel kunnen aantonen dat de stroom ook groen opgewekt is. Dit is mogelijk om twee manieren: de eerste manier is een garantiecertificaat. Deze certificaat kan behaald worden als er bewezen is dat het bedrijf groene energie opwekt. De tweede mogelijkheid is een stroometiket. Op dit etiket staat precies hoeveel stroom er is opgewekt en hoeveel stroom groene stroom is. Jaarlijks deelt je energiebedrijf dit etiket met je op de jaarnota.   

https://www.wijsmanduurzaam.nl/