Image on a mirror
Image default
Society / Relationships

Voorkom een schoorsteenbrand in de toekomst

Het gebeurt regelmatig: een schoorsteenbrand. In het jaar 2021 werd, uit onderzoek van Univé in samenwerking me Alarmeringen.nl, geconstateerd dat er jaarlijks circa vijf schoorsteenbranden per dag ontstonden. Hierbij vond een meerderheid van de schoorsteenbranden plaats in Gelderland en Noord-Brabant.

De gevolgen van een schoorsteenbrand verschillen enorm. In veel gevallen, waarbij het vuur adequaat gedoofd wordt, zal de schade zich beperken tot roetschade. In sommige gevallen kunnen de gevolgen helaas iets groter zijn, denk bijvoorbeeld aan een koolmonoxidevergiftiging.

Brandoorzaak

Om deze vervelende situaties te voorkomen, is het van belang om de oorzaak van de branden te achterhalen. Uit resultaten van een onderzoek van Brandweer Nederland blijkt het stoken van een haard of kachel een van de drie meest voorkomende oorzaken van brand te zijn in Nederland. Het is dan ook niet gek dat de meeste schoorsteenbranden plaatsvinden gedurende de koude dagen tussen 16:00 en 22:00.

Creosoot als boosdoener

Erik Dokter, manager van Verzekeringsbedrijf bij Univé, kijkt niet gek op van deze resultaten. Volgens Dokter is de schoorsteen tussen die tijden het heetst. Bij de verbranding komen er onverbrande roetdeeltjes vrij, die zich hechten aan de wand van het rookkanaal. Deze laag creosoot is enorm brandbaar, waardoor een hete schoorsteen snel zal leiden tot een brand. Daarbij zal de brand zich snel verspreiden naar andere kamers in het huis door de centrale ligging van de schoorsteen.

Schoorsteen onvoldoende geveegd

Daarbij geeft Dokter direct een manier om een schoorsteenbrand te voorkomen in de toekomst. Door het gebruik van droog hout zullen er minder onverbrande roetdeeltjes vrijkomen, waardoor de laag creosoot minder snel zal vergroten. Daarbij is het raadzaam om jaarlijks een schoorsteenveegbedrijf in te huren. Een schoorsteenveger zal in korte tijd de gehele schoorsteen reinigen om een brand in de toekomst te voorkomen.

http://pieterlorje.nl