Image on a mirror
Image default
Society / Relationships

Vogels onder mijn zonnepanelen, help!

Zonnepanelen zijn inmiddels een bekend product als het gaat om het realiseren van een duurzaam leven. De panelen maken het mogelijk om op een milieuvriendelijke wijze energie te produceren. Echter brengt de zonnepanelen installatie eén gevaar met zich mee: het is een aantrekkelijke schuilplaats voor vogels.

Het klinkt erg diervriendelijk. De zonnepanelen dienen immers als veilige plek voor de dieren. Echter kan het nestelen van de vogels onder panelen nare gevolgen met zich meebrengen, zowel voor de dieren als voor de inwoners. Het is dus verstandig om het nestelen te voorkomen, maar hoe?

Mate van overlast

De overlast is niet in alle gevallen gelijk. Dit hangt grotendeels af van de soort vogels die zich hebben genesteld onder uw zonnepanelen. Indien het gaat om grote nesten, heeft dit veel uitwerpselen tot gevolg. De uitwerpselen beschadigen de panelen aan de bovenkant. Daarnaast vormen de grote nesten een grote blokkade van ventilering aan de onderkant, waardoor de panelen minder gekoeld worden en de kans op oververhitting aanwezig is. Tot slot kunnen de vogels uiteraard veel herrie maken, vooral als ze zich thuis en veilig voelen.

Mate van gevaar

Duiven, kauwen of kraaien onder zonnepanelen: de mate van gevaar is simpelweg in ieder geval groot. De nesten bestaan voornamelijk uit stro: een erg brandbaar materiaal. De zonnepanelen worden, gedurende de dag, verwarmd om vervolgens energie op te wekken. De toenemende temperatuur van de panelen kan leiden tot het ontbranden van het stro. Hierdoor zullen niet enkel de vogels in gevaar komen, maar ook de gehele woning.

Vogels voorkomen

Het is begrijpelijk dat je de dagen liever niet met een pijl en boog in de tuin spendeert. Het is prettig om de vogels op een diervriendelijke wijze te verjaren onder de panelen. Een veelgebruikte methode is het plaatsen van een kunststof strip onder de panelen. De strip is voorzien van naalden, waardoor het voor vogels niet mogelijk is om zich te nestelen onder de panelen.

http://birdblocker.eu