Image on a mirror
Image default
Society / Relationships

Hoe gaat het leer looi proces?

Het looien van leer is noodzakelijk om het leer zacht, duurzaam en er mooi uit te laten zien. Het looien van leer is de eiwitten van de huid binden met de looistof. Als dit niet gedaan wordt blijft het leer stug en ziet het er niet mooi uit. Om een succesvol looiproces uit te voeren moet het leer is geconserveerd worden.  Dit kan onder andere door het leer te koelen voor een langere periode, het leer uit te drogen zodat bacteriën geen kans meer maken of het leer zouten zodat het vocht uit de huid getrokken wordt.

Zodra de huiden geconserveerd zijn kunnen de huiden naar de leerlooierij gebracht worden. Op dit moment zijn de huiden nog niet leer zoals je het kent.  De transformatie komt pas na het looien. De volgende stappen worden er gemaakt tijdens het looiproces.

Stap 1 Ontharen, weken en ontkalken

Als de huid gezouten is moet er  voor gezorgd worden dat dit volledig verwijderd wordt. Daarom is de eerste stap de bedoeling om zo effectief mogelijk de huid terug te brengen naar de originele staat.  Als dit niet gedaan wordt zijn er later problemen met lederverf proces. Daarnaast moeten alle haren en overige vetten verwijderd worden.

Stap 2 Ontvlezen

Nadat de haren en het vuil verwijderd is , is het tijd om het vlees van de huid te verwijderen. Dit wordt gedaan door het vlees te schrapen door bijvoorbeeld messenwals.

Stap 3 Ontkalken en Beitsen

De huid moet nog een keer ontkalkt worden zodat alle afvalstoffen verwijderd worden. Daarnaast wordt de huid gebeitst zodat de enzymen en vezels tructeren verwijderd worden.

Stap 4 Looien

De laatste stap is het looien. De huid word gemengd met een looistof. De stof verbind zich met de eiwitten van de huid. In dit proces word de leer zacht gemaakt zodat het leer straks goed geverfd kan worden met suede verf

https://www.leerverfshop.nl/