Image on a mirror
Image default
Society / Relationships

Hoe kom je aan een negatief zelfbeeld?

Iedereen voelt zich wel eens onzeker of zit niet lekker in zijn of haar vel. Maar als je dit gevoel regelmatig hebt dan kan dit je dagelijkse leven op een negatieve manier beïnvloeden. Je kunt hierdoor niet meer op een normale manier met anderen omgaan, je werk gaat er onder lijden en misschien lukt het je niet meer zo goed om van het leven te genieten. Een negatief zelfbeeld kan ook enorm schadelijk zijn voor je mentale gesteldheid. Maar hoe kom je nou aan een negatief zelfbeeld? Er kunnen verschillende oorzaken zijn.

Negatieve ouders

Kinderen horen op te groeien in een liefdevol gezin, waarin ze vaak gecomplimenteerd worden voor wat ze doen. Jouw zelfbeeld vorm je al in de kindertijd. Als je door je ouders bewonderd wordt en vaak complimenten krijgt, zorgt dit voor een positief zelfbeeld. Maar als je bent opgegroeid in een gezin waar je ouders er nooit waren of hele hoge eisen aan je stelden en je vaak kritiek kreeg, ontwikkel je al snel een negatief zelfbeeld.

Trauma

Als je in je kindertijd iets ernstigs hebt meegemaakt, kan dit zorgen voor een negatief zelfbeeld. Je kunt hierbij denken aan misbruik en verwaarlozing, maar ook pesten kan een oorzaak zijn. In dit soort situaties wordt je als kind gedwongen om iets te doen wat je niet wilt. Ook krijg je het gevoel dat jouw gevoelens niet serieus worden genomen. Je krijgt het gevoel dat jij iets niet goed doet en er iets mis met je is, wat een negatief zelfbeeld als gevolg heeft.

Media

In de media lijkt alles perfect te zijn. Iedereen is beeldschoon, slank en gelukkig. Als je jezelf continu vergelijkt met een ander, krijg je al snel het idee dat jouw leven niets voorstelt en dat je niet mooi en succesvol genoeg bent. Dit zorgt voor een negatief zelfbeeld.