Image on a mirror
Image default
Society / Relationships

Meer dan alleen riet

Rieten daken zijn een van de mooiere daken die een huis zich kan wensen, echter niet iedereen kan zich een rieten dak veroorloven. Het is deze tijd namelijk best een flinke investering om een rieten dak op het huis te zetten. Voorheen was dit wel wat anders, het was een van de meest gebruikte dakbedekkingen die er was. Je zag het ook overal op de huizen, dit kwam omdat riet voorheen een relatief goedkope optie was om het dak mee te bedekken. Voornamelijk zie je de rieten daken voorkomen op boerderijen en luxe villa’s. Op de andere huizen zie je voornamelijk een pannen dak. Deze daken zijn laag in onderhoud, goedkoper en gaan over het algemeen langer mee, af en toe een dakpan vervangen kost namelijk niet zo veel geld, tijd en energie en is veel minder moeite. Echter wanneer een rieten dak vervangen moet worden, kost dit veel meer geld, tijd en moeite. Het gehele dak moet er namelijk af gesloopt worden waarna er een nieuwe rieten dak op wordt gemonteerd.

Over het algemeen gaat een rieten dak tot rond de 30 jaar mee. Dit licht echter wel totaal aan wat de dakhelling is, en hoe het huis staat betreffende de zon, schaduw en bomen. Hoe schuiner het dak, hoe langer hij over het algemeen mee gaat. Maar het is ook van belang dat er niet te veel bomen en schaduw om het huis staan. Mocht het geregend hebben, en er is veel schaduw treed er sneller ver schimmeling en mos op dan wanneer het vrijstaand is.

Van een pannen dak naar een rieten dak gaan kan over het algemeen vrij gemakkelijk, ook al denkt men dat het vaak niet kan. Er hoeven vaak niet veel aanpassingen gedaan te worden aan de constructie van het dak waardoor het een kleine moeite is voor de rietdekker om deze aanpassingen door te voeren en vervolgens de rieten kap te plaatsen.

Een alternatief voor een echt rieten dak is kunstriet. Dit kunst riet is gemaakt van kunststof wat minder verweerd dan het organische materiaal, en uiteindelijk er geen rottingsproces ontstaat. Kunstriet zal op den duur, wanneer het veel bloot wordt gesteld aan de zon, ook kleurverwering geven. Er zijn verschillende types kunstriet te verkrijgen bij verschillende fabrikanten.

http://www.rietwerk.nl