Image on a mirror
Image default
Society / Relationships

Overnames in de radiowereld

Bedrijven die overgenomen worden behoort tot de orde van de dag. We zien overnames dagelijks in het nieuws voorbij komen en kijken er ook niet van op. Ten minste, niet als het om ‘normale’ bedrijven zoals retailers, producenten of dienstverleners gaat. Maar in de media wereld komen overnames een stuk minder vaak voor: TV stations veranderen in de meeste gevallen niet van eigenaar en in de rest van de media wereld is het niet veel anders, want zo vaak horen we niet van platenlabels, productiehuizen en filmbedrijven die van eigenaar wisselen, al gebeurd het wel eens.

Er is één plek binnen de media industrie waar overnames nóg minder vaak voorkomen, namelijk in de radio branche. Nederland kent al vele tientallen jaren grofweg dezelfde radiostations, alleen komen er zo nu en dan nieuwe stations bij. De publieke stations zijn als vanzelfsprekend nooit overgenomen, en stations als Veronica die al zeer lang bestaan varen zo goed als dezelfde koers. Het enige wat veranderingen teweeg brengt in het landschap zijn nieuwe stations of het verdwijnen van stations.

Toch is er de afgelopen week een grote overname geweest, tussen Talpa en TMG, beiden eigenaren van meerdere radiostations. Talpa, onder meer eigenaar van Radio 538. Talpa is nu de volledige eigenaar van Radio 10 Gold en 100% NL, waar het voorheen slechts voor 25% eigenaar was.

Tegelijkertijd is Talpa de samenwerking met TMG aangegaan. TMG is onder meer eigenaar van Veronica en Sky Radio. Door deze samenwerking hopen de twee bedrijven op het gebied van radio samen verder te gaan als één gezamenlijk bedrijf. Dit is groot nieuws, maar staat nog niet vast, onder meer doordat De Persgroep, eigenaar van Qmusic heeft aangegeven dit als kartelvorming te beschouwen en er zeker tegen in beroep te gaan.

http://www.radioguide.fm/