Image on a mirror
Image default
Society / Relationships

Soorten dakbelegging

Als je een huis wil bouwen of renoveren, dan zijn er heel veel dingen waar je rekening mee moet houden. Een van die dingen is het dak. Het allerbelangrijkste is dat het dak stevig is en dat er geen lekkages komen. Maar u wilt natuurlijk ook dat het dak er mooi uit ziet, dat het dak in de vorm is die u wil en dat de dakbelegging naar uw smaak is. In dit artikel ga ik de twee meest voorkomende soorten van dakbelegging bespreken. Zo kunt u de beste keuze maken wat betreft uw dak.

 

Ten eerste zijn er de traditionele dakpannen. Dakpannen zijn al echt heel oud, er zijn namelijk dakpannen gevonden in Griekenland die uit de 7e eeuw voor Christus stammen. De naam ‘pan’ uit het woord dakpan is afgeleid uit het Latijn, dat veel in Griekenland gesproken werd. ‘Pan’ komt van het Latijnse woord ‘panna’, wat schoteltje betekend. Dakpannen lijken ook wel erg op omgekeerde schoteltjes en dat vonden de Grieken dus ook. Van oudsher werden alle dakpannen als een omgekeerde U op het dak gelegd, maar in de 18e eeuw kwam men erachter dat daken veel meer water-proof zijn, als er afwisselend een rij bolle en dan een rij holle dakpannen worden gelegd. Zo ontstond een S patroon. Dakpannen zijn er in vele kleuren en maten, maar in Nederland zijn de meeste donkerrood of zwart. En als je dan eenmaal dakpannen hebt, is het belangrijk dat je de dakpannen reinigen. Zo blijven ze voor lange tijd mooi en bestand tegen weer en wind.

 

Naast dakpannen kiezen meer en meer mensen voor een groene dakbelegging. Als je dit wil, leg je dus sedum, mos of gras op je dak. In tegenstelling tot dakpannen, zijn schuine daken niet heel geschikt voor een groen dak. Groene daken zijn het beste leehnavasor om te leggen op platte daken, daar blijft de bedekking namelijk het beste liggen. Voordat u besluit een groen dak aan te leggen, is het wel belangrijk om eerst uw dak te dakreinigen. Een gespecialiseerd en professioneel bedrijf dat dit in een handomdraai kan doen, is Dakbeheer Hermans. Wacht dus niet lang, en maak uw dak milieuvriendelijk!

https://www.economy.nl