Image on a mirror
Image default
Society / Relationships

Dokter – don’t do it yourself

Veel mensen hebben een angst voor de dokter of huisarts. Toch kan dit gevaarlijk zijn, want vele van hen gaan pas als het eigenlijk te laat is en de symptomen al ernstig zijn verslechterd. Weer een andere groep gaat zelf opzoek op internet naar wat de symptomen kunnen zijn en nog een ander gaat hierbij ook daadwerkelijk zelf aan de slag. Dit kan gevaarlijke taferelen opleveren bijvoorbeeld wanneer je medische instrumenten door elkaar haalt. Dit gebeurd vaak met de instrumenten bloeddrukmeters en bloedsuikermeters. De namen lijken op elkaar, maar er is een groot verschil in werking. Deze zal hieronder toegelicht worden.

Bloedsuikermeters zijn meters die door diabetes patiënten worden gebruikt. Voor hen is het belangrijk om hun bloedsuikerspiegel te kunnen meten, zodat zij weten of zij wel of geen insuline moeten spuiten. De bloeddrukmeter is totaal anders en heeft ook een geheel verschillende werking. Dit instrument is breder inzetbaar en kan zowel thuis als medisch, in ziekenhuizen en huisartspraktijken gebruikt worden. Dit apparaat kijkt, zoals de naam doet vermoeden, naar je bloeddruk. Een goede bloeddruk is namelijk erg belangrijk en een afwijkende bloeddruk kan gevaarlijk zijn en duiden op problemen. Je kunt ook zelf je bloeddrukstand enigszins bepalen doormiddel van veel of weinig alcohol of door andere producten die bijvoorbeeld bloeddruk verhogend zijn zoals drop. Als in je familie hart- en vaatziekten voorkomt, is het belangrijk om regelmatig je bloeddruk te meten. Bij grote veranderingen of verschillen in bloeddruk is het verstandig om een (huis)arts te raadplegen om te onderzoeken wat er aan de hand is.

Beide meetinstrumenten moeten regelmatig gecontroleerd worden of de waarden nauwkeurig genoeg worden aangegeven. Een goede kwaliteit tijdens de metingen is van groot belang, omdat verschillen in waarden een grote impact kunnen hebben op het leven van de patiënt. Als arts wil je natuurlijk niet dat er iets mis gaat, en wil je patiënten zo goed mogelijk helpen, hiervoor is goede apparatuur natuurlijk noodzakelijk.

https://shopvoorgezondheid.nl/