Image on a mirror
Image default
Society / Relationships

Soorten leer

Er zijn heel verschillende soorten leer. De stof leer wordt gemaakt van dierenhuid van bijvoorbeeld koeien of varkens. Daarnaast zijn er ook luxere leersoorten zoals het leer van een hert of kalf. Zelf de huid van reptielen worden verwerkt tot leer. Er zijn dus veel verschillende soorten leer. Zo wordt er bijvoorbeeld voor een bank ander leer gebruikt dan voor een meubel. Het is belangrijk om te weten wat voor soort leer je in huis hebt en hoe je het leer onderhoudt. In deze blog gaan we je vertellen hoe je verschillende soorten leer kan herkennen.

Een handige truc die wij toepassen is de natte-duim-truc. Je maakt je duim nat en drukt deze zo 5-7 seconden in de bank en draait daarbij je duim. Dit veroorzaakt een reactie op het leer en deze reactie vertelt wat voor soort leer het is.

De meest verkochte leersoort in Nederland is het gedekverfd leer. Dit leer is te herkennen aan het gladde leer en de gepigmenteerde afwerking. Als je de natte-duim-truc zal toepassen zal er na ongeveer 10 seconden geen natte plek meer op het leer zitten. Dit leer is overigens goed te onderhouden met leerverf.

Een matte variant van de meest verkochte leersoort is geschuurd leer. Het leer heeft een matte uitstraling. Als je hier de truc toepast zal je na 10 seconden nog steeds de plek zien. Het leer voelt ook harder aan dan andere leersoorten.

De meest natuurlijke leersoort is het vol anilineleer. Dit soort leer heeft veel littekens is daar ook makkelijk aan te herkennen. Het leer is egaal van kleur en voelt heel erg glad aan. Het onderhouden van dit leer gaat gemakkelijk met angelus leerverf. Omdat de stof niet bewerkt is moet je wel oppassen met de hoeveelheid verf die je gebruikt omdat je al snel een te donker resultaat kan krijgen.

https://www.deleerverfwinkel.nl/