Image on a mirror
Image default
Society / Relationships

Werk en privé scheiden

Het woord work-life balance horen we tegenwoordig steeds vaker. Toch weet nog lang niet iedereen wat dit precies is en waarom het schijnbaar zo belangrijk is. Wat het betekent, is de verhouding tussen je werk en je privéleven, dus ontspanning. In principe kun je zelf kiezen in welke verhouding je deze twee dingen wilt hebben, maar het is zeer belangrijk om genoeg te ontspannen. Sommige mensen slaan door in hun werk en nemen geen tijd voor zichzelf. Dit gaat misschien een tijdje goed, maar op de lange termijn krijgen deze mensen bijna altijd last van een burn-out. Ontspanning is belangrijk om even bij te komen en om jezelf als het ware weer op te laden. Zo kun je veel effectiever werken en ben je helderder op werk. 

 

Helaas denken veel ondernemers dat hun bedrijf geen succes zal worden als zij geen hele lange dagen maken. Dit is misschien zo bij het opstarten, je moet dan vaak al je energie in het bedrijf krijgen om het van de grond te krijgen. Wanneer je bedrijf eenmaal van de grond is, hoef je echter niet meer al je vrije tijd hierin te steken. Wanneer je bedrijf eenmaal een paar jaar draait, kun je best af en toe tijd nemen om jezelf te ontspannen. Je kunt bijvoorbeeld voor jezelf beslissen om het weekend vrij te nemen, en doordeweeks lange dagen te maken. 

 

Wanneer je toch te veel stress ervaart van je werk, kun je eens langs bij een psycholoog Amsterdam. Wanneer je dit op tijd doet, voorkom je dat de symptomen verergeren. Toch is het helaas voor veel mensen lastig om werk van vrije tijd te scheiden. Zo checken toch veel mensen buiten werktijd hun mail, en wanneer het nodig is gaan ze naar aanleiding daarvan ergens mee aan de slag of reageren ze erop. Je kunt niet alleen in Amsterdam terecht voor hulp, er is bijvoorbeeld ook een psycholoog Leiden.